Skip to main content

Etymologie

Ètymologie

Etymology

Manoir Ogygia: een oase van rust
Une oasis de paix
An oasis of peace

Carmen stelt je graag Manoir Ogygia voor. Net als op het gelijknamige Griekse eiland komt u hier terecht in een oase van rust.

Na een verblijf bij ons gaat u als een nieuwe mens terug naar huis. Klik op het filmpje en kom meer te weten over ons.

'Ogygia' is volgens de Odysseia, één van de twee epi van de legendarische Griekse auteur Homeros, de naam van het eiland waarop Kalypso woont.

Tijdens eentje van zijn omzwervingen heeft Odysseus zich nog net aan een stuk wrakhout kunnen grijpen, en drijft verder. Hij komt nog een keer bij Charybdis, die de zee leegzuigt, waardoor Odysseus zijn vlotje kwijtraakt. Hijzelf heeft zich nog net vast kunnen grijpen aan een tak op een eiland, en hangt aan die tak totdat Charybdis de zee weer uitspuugt. Hij springt op het vlot en gaat weer verder, zonder dat Scylla hem opmerkt.

Odysseus drijft aan op het mysterieuze eiland Ogygia, waar de godin Kalypso met nog een aantal andere vrouwen woont. Deze vrouwen giechelen als ze Odysseus zien, omdat zij zelf nog nooit een man hebben gezien. Odysseus wordt op het eiland goed verzorgd, en Kalypso laat hem blijken dat ze hem wel ziet zitten. 

Odysseus houdt echter vol dat hij terugkeert naar Penelope, maar Kalypso zegt dat hij haar moet vergeten. Kalypso zegt hem dat ze hem onsterfelijk en eeuwig jong kan maken, maar Odysseus blijft het niet geweldig vinden.

De goden vinden Odysseus na zeven jaar op het eiland te erblijven zielig worden, en sturen Hermes naar Kalypso, die haar beveelt Odysseus te laten gaan. Zij ziet het niet zitten, en zegt dat de goden het gewoon niet kunnen hebben dat ze een sterveling bemint, bovendien zegt ze dat Zeus er zelf voor heeft gezorgd dat Odysseus hier aanspoelde. Toch laat Kalypso Odysseus met veel tegenzin gaan, en beveelt hem een boot te bouwen, waarmee hij naar huis kan varen. (Bron: http://homodigitalis.org/wikipedia-nl.html?topic=Odysseus.)